Podudzie z kurczaka w złotym cieście
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na połowę.
Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, odłożyć.
Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę zmiksować.
W tak przygotowanym cieście moczyć obrumienione porcje mięsa, obtoczyć w tartej bułce.
Tak przygotowane udka smażyć na złoty kolor i podawać z dodatkiem warzyw z wody i innymi ulubionymi dodatkami.
Aromatyczna zupa z kurczakiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Mięso pokroić w paski, a marchewkę i pietruszkę w kostkę.
Zagotować 1 l wody, włożyć mięso i warzywa. Gotować 15 min na małym ogniu, dodać kostkę rosołową i gotować jeszcze chwilę. Jogurt rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka z zupą, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę, ewentualnie posypać posiekana natką.
Sałatka z kurczakiem curry
Składniki:
Sos jogurtowo-pomarańczowy:
Wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny i pokrojoną pomarańczę, na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ryż należy ugotować z odrobiną soli i ostudzić. Piersi z kurczaka ugotować z dodatkiem vegety i sporej ilości curry, ostudzić i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż z kurczakiem i dodać osączona kukurydze.
Paprykę pokroić i dodać do sałatki. Polewać sosem bezpośrednio przed jedzeniem.
Kurczak nadziewany
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Posypać sola i natrzeć majerankiem.
Do mięsa mielonego dodać namoczona w wodzie lub mleku i odciśnięta bułkę, jaja, pokrojono drobno cebulę i utarta marchew. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Tak przygotowana masą napełnić kurczaka, zaszyć go lub spiąć szpilkami.
Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 C przez ok. 30 minut w folii aluminiowej lub na blaszce, od czasu do czasu polewając woda z tłuszczem.
Podawać w całości na półmisku z ziemniakami i warzywami.
Kurczak w piwie
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i odciąć szyje. Po odcięciu szyi kurczakowi w środek kurczaka wkładamy butelkę z piwem i nacieramy kurczaka przyprawami.
Następnie kładziemy kurczaka na głęboką blachę.
Kolejnym krokiem jest obranie kartofli z łupinek, oczyszczenie papryki i obranie czosnku i przekrojenie jabłka na pół.
Następnie dookoła kurczaka układamy kartofle(surowe),jabłko i kroimy cały czosnek dookoła kurczaka.
Kurczaka robimy na ostro.
Wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy go 65-75 min, aż będzie miękki w środku i upieczony.